Umiestnenie

Elegantný komplex budov sa nachádza iba dve minúty chôdze od stredu mesta Tata, ale napriek tomu ponúka krásny výhľad priamo na breh jedného z najkrajších jazier krajiny, jazera mesta Tata. Je to kombinácia pohodlia mestského života s očarujúcim pokojom ochraňujúcou prírodu a krásnym malým súkromným potokom.

Domy nebadateľne splývajú s malebným výhľadom jazera Tata, pričom reflektujú diskrétnu eleganciu. Pri realizácii boli použité tradičné stavebné materiály, ale s najmodernejším dizajnom.

Jazero v meste Tata je tiež známe pod názvom Staré jazero. Možno nie náhodou, pretože tisíce rokov histórie ukrýva v sebe táto krajina. Nepretržitý prítok vody do jazera zabezpečuje vodový prameň nazvaný Által-ér. Je nielen jedným z najkrajších jazier krajiny, ale je tiež veľmi vhodným miestom romantického podvečerného člnkovania.

Virtuálne volič bývanie

Galéria

Fekvése

Tata kitűnő természeti adottságokkal rendelkezik, dombvidék és a síkvidék határán fekszik, a Gerecse- és a Vértes-hegységet elválasztó Tatai-árok kapujában. Országos és helyi jelentőségű természeti értékekkel egyaránt rendelkezik.

A várost a „vizek városaként” is jellemzik, bár meleg vízi forrásai a közeli bányamunkálatok miatt időlegesen elapadtak, de a vizek 2001 óta fokozatosan kezdenek visszatérni. Tavai jó állapotban megmaradtak, két legjelentősebb tava az Öreg-tó és a Cseke-tó. Tata másik gyakran használt elnevezése a „barokk város”, mely az Esterházy család 1727-es birtokvásárlása után meginduló folyamatokhoz köthető.

A Dunántúl északi részén, a Gerecse és Vértes hegységet elválasztó Tatai-árok északnyugati kapujában, az Áltál-ér folyásánál található. A város legmagasabb pontja a Kálvária-domb - amely 166 méter magas - a legalacsonyabb pontja a Fényes-fürdő mely 120 méterre van a tengerszintje fölött. A megyeszékhely - Tatabánya - 9 km-re, Budapest 60 km-re keleti irányban fekszik.

Története

A legvalószínűbb, hogy a Miskolz nemzetség Tota nevű tagjától kapta a nevét a település, aki örökösök nélkül halt meg. Tata ősidők óta lakott település, ezt az itt feltárt, ősemberre utaló régészeti leletek is bizonyítják. Miután a rómaiak elfoglalták Pannóniát, a Duna mentén megépítették a limes egyik fontos katonai táborát, Brigetiot (Ószőny). A Tatához közeli tábort a Látó-hegy oldalán végigfutó római vízvezetéken, az úgynevezett Kismosó-forrásokból látták el ivóvízzel.

Tata az Árpád-házi uralkodók idején királyi birtok volt. A település neve Tata alakban először 1221-ben fordult elő. A 13. századtól, egészen 1326-ig, a Csák család uradalmához tartozott, az ő birtoklásuk idején kezdődött meg a vár építése is. 1410 után a tatai vár Zsigmond kedves tartózkodási helye volt. Gyakran szállt meg itt, és 1412-ben, a tatai várban fogadta Jagelló Ulászlót lengyel királyt, VIII. Erik dán királyt, Marcihai Jakab főinkvizítort. A történészek az ő uralkodása idejét nevezik Tata első fénykorának. 1440. május 14-én a főúri kíséret és a magyar Szent Korona a tatai várban töltötte az éjszakát.

Zsigmond után Tata, a várral együtt a 15. század egyik leghatalmasabb családja a Rozgonyiak birtokába került. A Rozgonyi testvérek civakodása nem használt sem a várnak sem a két településnek.

A lassú pusztulást Mátyás király állította meg, amikor 1467-ben visszaváltotta a várat, így az ismét királyi birtokba került. Mátyás a várat a Bonfini által leírt késő gótikus stílusú rezidenciává alakíttatta át.
1472-től Mátyás minden évben egy alkalommal tatán vadászott, s ide tért vissza a Habsburgokkal vívott háborúk fáradalmainak kipihenésére is. A mohácsi csatavesztést követően az I. Ferdinánd pártján álló gróf Cseszneky György kénytelen volt átengedni a várat Szapolyai Jánosnak. A törökök 1543-ban foglalták el Tata várát. A 145 éves török uralom idején kilencszer cserélt gazdát, és összesen tizenhat évig volt a vár török kézen. Buda visszafoglalása és a török kiűzése után Tata is gyorsan gyarapodott. A mezővárosban, 1695-ben már 223 család élt. Esterházy József gróf 1733 februáijában kiáltványt adott ki azzal a céllal, hogy az általa küldött személyek a német tartományokból katolikus telepeseket toborozzanak. A német telepesek 1733-1750 között érkeztek Tatára. A katolikus plébánián őrzött születési anyakönyvekből megállapítható, hogy ez alatt a húsz év alatt mintegy 50-60 család érkezett a városba.

1743-ban érkeztek Tóvárosra a Kapucinosok, 1765-ben Tatára a Piaristák, ahol gimnáziumot nyitottak. 18o9-ben a franciáktól elszenvedett győri vereség után I. Ferenc magyar király udvarával két hónapig Tatán, a grófi kastélyban tartózkodott. A kastély északi toronyszobájában írta alá 1809. október 14-én a Schönbrunni békét. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utolsó szakaszában, Komárom várának közelsége miatt, Tata és környéke jelentős szerepet játszott. 1849 májusának első napjaiban Görgey Artúr fővezér Tóvárosra, a Szarka fogadóba helyezte főhadiszállását, s május 3-án innen indult Buda ostromára.
Az 1867-es kiegyezés után megkezdődött Tata és Tóváros nagyarányú városiasodása, kisebb gyárak (cukorgyár, bőrgyár, gőztéglagyár, pokróc-, tarisznya- és szőnyeggyár) építése, bekapcsolták Tata-Tóvárost a vasúti közlekedésbe.

A 19. század második felében Esterházy Miklós gróf a mai Kertváros területén megépítette a lóversenypályát, és meghonosította Tatán az évenkénti rendszeres lóversenyeket. 1948-ban a londoni olimpiára készülő öttusázók (Hegedűs Frigyes és társai) lovait is itt helyezték el. 1888-ban építették fel a vár-színházat, ahol a lóversenyek idején hangversenyekkel és színházi bemutatókkal szórakoztatták a vendégeket. A trianoni békeszerződés után, 1921-ben, IV. Károly király feleségével és minisztereivel október 24-e és 26-a között a tatai Esterházy kastélyban tartózkodott.

1930-ban átadták a tanulóknak a Szent Imre fiúiskolát, még ebben az évben, a piarista rendházban a konviktust, végül 1943-ban az Új út mellett a Mezőgazdasági népiskolát.
Az Esterházy uradalom tiltakozása ellenére végül 1938. június 1-jével Tata és Tóváros közigazgatási egyesítése megtörtént. A Cifra-malom előtti híd mindkét oldalán eltávolították Tata, illetve Tóváros feliratú, a községek határátjelző helység névtáblákat. A belügyminiszter az egyesített nagyközség nevét Tatatóvárosban állapította meg, mely az 1940-es évek elején Tatára változott. A második világháború után 38-án tértek csak haza. A nagyközség életében az 1945 utáni évek, bár nagy változásokat hoztak, de a fejlődés, az építkezés csak jóval később indult meg, amikor Tatát várossá nyilvánították. 1954. január 31- én közigazgatási szempontból várossá nyilvánították Tatát, ekkor a város lakossága 18205 fő volt.

Látnivalók

 • Tata közepén az Öreg-tó terül el, partján áll a Tatai vár
 • Esterházy-kastély
 • Zsinagóga
 • I. világháborús emlékmű
 • Római Katolikus plébániatemplom
 • Városháza
 • Református templom
 • Kálvária-domb, a kilátótoronnyal és a geológiai parkkal Angolkert a Cseke-tóval a műromokkal és a kiskastéllyal vízimalmok Fényes-fürdő

Rendezvények

 • Víz, Zene, Virág Fesztivál, tűzijáték Barokk Fesztivál
 • Minimarathon
 • Tatai Sokadalom, 2000 óta
 • Tó-fíitás, 1984 óta
 • Víz Zene Virág Fesztivál, 1994 óta
 • Tatai Patara, török kori történelmi fesztivál.
 • Porcinkula
 • Öreg tavi nagyhalászat
 • Tatai Vadlúd Sokadalom, 2001 óta

Technické informácie

Site

Budovy na pozemku budú umiestnené tak, aby breh jazera a na protiľahlej strane nachádzajúci sa József – potok boli čo najbližšie, a takto stali prakticky súčasťou obývaného prostredia. Po celom pozemku prebieha zeleňou pokrytá vyvýšená záhrada, ktorá je miestami prerušená s výbehmi rámp pre autá a s osobnými vchodmi. K jednotlivým prízemným bytom patria záhradky s rôznou rozlohou s výhradným používaním, ktoré sú oddelené od parku s viac tisícovou rozlohou, modernými záhradkárskymi prostriedkami. (zeleň alebo oplotením)

Konštrukcia budov, centrálna strojáreň, elektronika

Nosné steny: budova bude realizovaná klasickou stavebnou metódou pilierovej štruktúry, doplnená tehlovými stenami.

Základy: plochý základ, základy s betónovými pásmi, resp. Betónovým platňovým základom.

Steny: V pamiatkových budovách existujúce a zachované nosné steny boli vytvorené z tehál a z prírodného kameňa malých rozmerov, ktorých hrúbka je od 30 do 60 cm. Nosné steny nových budov a nové steny pamiatkových budov sú vyhotovené z tepelno typizovaných POROTERM 30 stavbárských blokov. Priečne steny sú vyhotovené z tehál typu POROTERM hrúbkou 10cm, a sú nasadené do stavbárskej malty. Priečne steny sú vyhotovené z tehál typu POROTERM hrúbkou 10cm, a sú nasadené do stavbárskej malty.

Tepelná izolácia: Na fasádach novostavieb sa nachádza komplexná polistirénová vonkajšia tepelná izolácia hrúbky 8cm. Na pamiatkových budovách, 6-7, je nanesená hladená omietka vznešenej farby.

Stropy: Z vrchu a zo spodu je monolitický oceľobetónový strop podľa stanovených rozmerov miestami vysiacimi nosníkmi. Stropy sú vyrobené z akusticky testovaného plaveného betónu pre zabezpečenie zábrany hlučnej chôdze.

Pokrývanie striech: Budovy sú vytvorené vysokou strechou klasického štýlu, vysokej kvality, pokrývané s črepmi vzoru pamiatkových budov.

Vonkajšie dvere a okná: V pamiatkových budovách okná a balkónové dvere sú vyhotovené z moderných drevených konštrukcií, zvýšenou tepelnou izoláciou, s dvojsklom, a s tesniacimi vlastnosťami vysokej kvality. V novostavbách sú použité plastové okná a dvere, ktoré sú vyhotovené z vonkajšej strany vzoru orechového dreva a z vnútornej strany majú bielu farbu, s možnosťou nasadenia elektrickej vonkajšej rolety. Vchodové dvere sú bezpečnostné a protipožiarne s hodnotou odolnosti 0,5 hod.

Vnútorné dvere a okná: V pamiatkových budovách sú dodatočne montované plné drevené dvere, bez prahov, vyhotovené z borovice vo farbe buku. Dvere sú falcované, mriežkovane vytvorené s hranatými rohmi. V novostavbách sú dodatočne nasadené plnoplošné dvere s CPL fóliou bez prahu. V záujme bezpečného a pohodlného vetrania v novostavbách v každom byte sú namontované vetracie zariadenia alebo okná možnosťou nastavenia do vetracej polohy.

Terasy: Prízemné terasy sú vytvorené exteriérnymi dlažbami, a podkrovné a medziposchodové terasy majú protišmykovú mrazuzdvornú keramickú dlažbu. Zábradlia na terasách sú zámočníckej výroby, alebo podľa plánu projektanta zastavaných dielcov.

Zámočnícke konštrukcie: Kovové zábradlia a zámočnícke konštrukcie majú farbu RAL 015. Každá kovová konštrukcia je ošetrená základnou a vrchnou farbou.

Fasádady: Fasády budov sú rôznorodej farby a povrchovej úpravy , vyskytuje sa viac typov povrchovej kvalitnej omietky s rôznou textúrou podľa stavebného projektu. Na fasádach novostavieb sa nachádza komplexná polistirénová vonkajšia tepelná izolácia hrúbky 8cm. Na pamiatkových budovách 6-7, je nanesená hladená omietka vznešenej farby.

Vnútorná omietka: Vnútorné steny dostanú stierkovú omietku, stropy sa vyhotovujú stierkou bez omietky.

Chodby: Brána stavanej garáže je typu Hörmann s diaľkovým ovládaním. Dvere medzi garážou a schodišťami – podľa predpisov – sú protipožiarné oceľové dvere. Po schodišti v spoločných miestnostiach a na terasách sú dlažby typu gress.

Strojové vybavenie budov: Každému odberateľovi, pre každý byt samostatne bude namontovaný vodomer na meranie spotreby vody a kvôli samostanému vyúčtovaniu. Vykurovanie a zásobovanie bytov teplou úžitkovou vodou zabezpečujú turbo kotle typu Viessmann Vitopend. Vetranie miestností v bytoch, ktoré nie sú vybavené oknami zabezpečujú vetracie ventilátory. Kuchyňské odsávače v bytoch sú vybavené s uhlíkovými filtrami. Dažďová a odpadová voda v budove je riešená s oddeleným samostatným systémom, ale aj mimo budovi sa odvádzajú separátnou cestou do mestskej kanalizácie. Je z tvrdého materiálu PVC rúry, spoje sú z gumovoprstevcového púzdra. Účelom vyhoveniu nárokov spojených klimatizáciou sú predpripravené miesta pre umiestnenie klimatizačnej jednotky.

Elektroinštalácia: Celková elektronická sieť medených ťahaných káblov nachádzajúcich sa v ochranných rúrach zabudovaných do stien sú zabezpečené vhodným bezpečnostným uzemnením. Spoločné miesnosti sú vybavané osvetlovacími telesami vyhovujúcimi normám podľa predpisov so snímačmi pohybu. Na území spoločnej záhradky, vchodov, pri chodníkoch záhrady je umiestnené osvetlenie so snímačom sily svetla. Na rozhranie územia pozemku a verejného priestranstva bude vybudavaný videokamerový bezpečnostný systém. Systém telefónu pri bráne je digitálny s funkciou otvárania brány a z ulice vybavený videojednotkou. (Štandardné vybavenie niektorých bytov obsahuje interiérnu audiojednotku) V bytoch nie sú umiestnené osvetlovacie telesá.

Byty

Vnútorná výška bytov: vnútorná výška bytov je v priemere 2,70 metrov.

Vchodové dvere: Vchodové dvere sú vybavené pozorovacou optikou, uzamykaním na viacerých bodoch s centrálnym zámkom, sú bezpečnostné a protipožiarne s hodnotou odolnosti 0,5 hod.

Vnútorné dvere: Vnutorné dvere je možné dodatočne nasadiť, sú plnoplošné s CPL fóliou bez prahu, a majú výšku do 210 cm.

Dlažby: V kúpelniach do 2,10 m výšky, vo WC do 1,50 m výšky sú nasadené obkladačky jednotnou sieťovou metódou bez ozdobnej čiary. Nad kuchyňskou pracovnou doskou do výšky 50 cm sa vyhotovuje keramický obklad. Na steny izieb sa nanesia disperzná biela farba. Predsieň, balkóny a schodište ako aj chodby dostávajú mrazuvzdornú 30x30 cm keramickú dlažbu. Vchodové priestory kuchyňa a kúpeľňa dostáva tiež keramický obklad, rovnomerným sieťovým alebo viazaným spôsobom. V denných miestnostiach a v izbách sú nasadené plávajúce podľahy.

Povrchováé ošetrenie: V bytoch po omietnutí a stierkovaní sa nanáša disperzná farba na steny.

Armatúry a sanitéry: V každej kúpelni bytov (alebo v projekte označenej inej miestnosti) je vyhotovený pre práčku vývod, ako aj v kuchyni prívod a odtok pre myčku a kuchyňský drez. Pripojenie myčky a práčky je riešené cez sifonin typu HL-405 zabudovaného v stene na odčerpávajúcom mieste. Zásobovanie bytov teplou úžitkovou vodou zabezpečujú nástenné turbo kotle typu Viessmann Vitopend 100. Jednopáková batéria, v niektorých bytoch batéria na bidet, batéria na vaňu, sprchový set s batériou je typu SAM Bono. WC misa je typu Villeroy s konzolom, nádržou zabudovanou do steny, dvojstupňovým bielym alebo chrómovym tlačidlom a náležitým sedátkom. Keramické umývadlo bielej porcelánovej farby so sifónovým krytom. Umývadlo typu Villeroy. Chystané montovania batérií typu Hansgrohe Croma 100 alebo Hansgrohe Focus E2 výroby.

Vykurovanie: Vykurovanie bytov bude zabezpečovať radiátorový systém. Radiátory sú ploché oceľové doskové radiátory, na ktorých sú namontované termostatické ventily. V dennej miestnosti zabudujeme centrálny termostatický bytový ventil a tak v tejto miestnosti na radiátoroch nie sú termostatické ventily. V kúpeľniach sa nachádzajú biele radiátory pre uteráky.

Vzduchotechnika: Podľa strojových projektov vzduchotechniky budú nasadené odsávacie zariadenia do kúpeľní do WC miestností bez priameho vetrania do komôr a vedľajších miestností, v ktorých nie je možnosť zapnutia a prevádzkovania cez elektrický vypínač svetla samostatným alebo časovým spínačom prípadne stálym odsávaním. V bytoch kuchyňské odsávanie je zabezpečené uhlíkovým typom.

Meranie spotreby: Použitá studená a teplá úžitková voda, ako aj vykurovacia aj chladiacia energia každému odberateľovi, pre každý byt bude samostane vyúčtovaná. Odpis vodomerov každého bytu sa uskutočňuje centrálne, nie je potrebné odčítavanie vodomerov priamo v bytoch.

Elektroinštalácia: V bytoch budú namontované moderné vypínače typu Legrand Valena (biele). Osvetlovacie telesá bytov nepatria do základnej výbavy bytov, tie zabezpečujú budúci majitelia ( samozrejme patričná káblová výbava k osvetleniu bytu bude vyhotovená). Jednotlivé byty budú disponovať elektrickou kapacitou 1*32A. Elektromery ku každému bytu budú umiestnené v miestnosti v schodišti. V každom byte sa vybuduje minimálne po jednej telefónnej prípojke ako aj jedým TV pripojením. V prízemných bytoch v každej miestnosti na ktorej sú dvere alebo okná, v bytoch na poschodiach vchodové dvere a snímacie kamery snímajúce terasové dvere budú mať pripravené prípojné káblovanie. Štandardné vybavenie niektorých bytov obsahuje interiérnu audiojednotku ovládania videobrány. Investor si vyhradzuje právo zámeny jednotlivých horeuvedených prístrojov primeranej kvality v prípade ťažkostí pri zaobstarávaní alebo iných technicky oddôvodnených prípadoch.

Batérie: ednopáková batéria, v niektorých bytoch batéria na bidet, batéria na vaňu, sprchový set s batériou je typu SAM Bono. Keramické umývadlo bielej porcelánovej farby so sifónovým krytom. Umývadlo typu Villeroy Boch.

Sanitéry: WC misa je typu Villeroy Boch s konzolom, nádržou zabudovanou do steny, dvojstupňovým bielym alebo chrómovym tlačidlom a náležitým sedátkom.

Radiátory: Radiátory sú ploché doskové radiátory typu Dunaferr/Vogel and Noot. V kúpeľniach je radiátor typu Betatherm bielej farby pre osúšanie uterákov, opcionálne riadený vypínačom, ktorý je doplnený elektrickým tepelným patronom.

Novinky

Vývoj telekomunikácií:

S radosťou informujeme našich milých Zákazníkov a vážených Návštevníkov, že v Obývacom Parku Pobrežie Tata – ako prvý v meste Tata – budú TV, internetové a telefónne služby zabezpečené prostredníctvom optických káblov vybudovaných spoločnosťou Magyar Telekom (Maďarský Telekom).

" Vážený Návštevník!

S radosťou Vás informujeme, že v obývacom parku, spoločnosť Magyar Telekom, vykonáva vývojové práce siete. Počas vývoja pracujeme na vytvorení optickej siete, ktorá zabezpečí prístup k použitiu najmodernejších telekomunikačných služieb aj vo Vašom domove.

Aké výhody bude mať táto optická sieť pre Vás?

- Superrýchly a bezlimitný internet s hoci aj 120 Mbit/sec rýchlosťou stiahnutia dát – Balík NetMánia XXL s bezplatnými extra službami - napr.: Doplnkový balík Szuperszerviz, (Super služba), bezplatné wifi k interaktívnému predplatnému TV(Ponúkané stiahnutie a nahrávanie: 120 Mbit/s / 50 Mbit/s, Garantované stiahnutie a nahrávanie: 50 Mbit/s / 25 Mbit/s)

- Televízne služby mimoriadne dobrej obrazovej a zvukovej kvality, hoci aj v kvalite HD

- Interaktívne TV-služby s Videotékou, s ktorou budete mať prístup k viac ako stovke filmov zadarmo alebo za nízku cenu

- V prípade používania možnosti nahrávania živého prenosu, môžete toto zastaviť iba jediným kliknutím, pretočiť, alebo si pohodlne nahrať celý seriál

- Telefónne služby založené na najnovšej technológii

Vďaka zľavovému systému T-Home, čím viac našich služieb budete využívať, tým viac zľav budete dostávať!
Zistite viac! Navštívte našu webovú stránku na adrese kde môžete nájsť aj podrobnejšie informácie o našich službách a podmienkach zľavového systému T-Home!
Svoje požiadavky na naše nové služby, môžete vyjadriť ako náš existujúci, ale aj potenciálny zákazník, počas vývoja siete na stránke alebo na telefónnom čísle 1412

Dúfame, že onedlho si aj Vy vyskúšate moderné služby v našej novej sieti!

Pre zavedenia optických služieb môže byť potrebné, vykonať určité technické práce aj v bytoch. Naši pracovníci však urobia všetko pre to, aby Vás rušili čo najmenej.

S pozdravom,
Maďarsko Telekom"

Kontakt